zeekiezels

 

Wat is stress

Stress is spanning. Spanning heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Door spanning is je lichaam klaar voor actie. Als er teveel spanning aanwezig is leidt dit tot klachten. Dit wordt stress genoemd. Bij uitputting door langdurige overbelasting en stress is er sprake van roofbouw. Vaak zijn mensen langdurig overbelast. Hierbij kunnen psychische factoren een rol spelen, of een te zware taakbelasting. Maar de oorzaak kan ook lichamelijk van aard zijn, zoals bijvoorbeeld een chronische ziekte. Vaak is sprake van een combinatie van factoren die zowel in de werksituatie als in de privé-sfeer kunnen liggen. Door roofbouw kun je de volgende klachten krijgen: vermoeidheid, slapeloosheid, hoofd- en spierpijn, concentratie- en geheugenverlies.

Bij stressklachten gaat het dus níet alleen om psychische oorzaken en problematiek. Deze opvatting weerspiegelt zich in de CSR-begeleiding die zich richt op drie niveaus: lichamelijk, gedragsmatig en mentaal. Veel aandacht is er daarbij voor de noodzakelijke balans tussen belasting en herstel.

Aanpak

De aanpak die AllesStroomt hanteert is onder andere volgens de CSR-Methode (Chronicle Stress Reversal) en richt zich op het hele gebied van chronische stressverschijnselen, lopend van oververmoeidheid tot volledige uitputting. Het doel van de CSR-begeleiding is allereerst lichamelijk en psychisch herstel, opbouw van vitaliteit en verbeterd zelfmanagement. Daarnaast richt de begeleiding zich op preventie en terugvalpreventie en indien nodig op reïntegratie. De concrete invulling van de stressbegeleiding is geen standaard protocol maar altijd individueel maatwerk.

De begeleiding richt zich op:

Zo nodig wordt gewerkt aan verbetering van bepaalde vaardigheden zoals ‘nee’ zeggen of prioriteiten stellen. Bij stresscoaching is de hartcoherentie training een goede aanvulling.

 

MEA VAN DER REEST

COACHING - TRAINING